9. Faguri cu miere, crescuți direct în Borcan

Cum ești în aceste zile? Sper ca mesajul meu te găsește bine și sănătos/ă.

Faguri_cu_miere_in_borcan_1a
Faguri cu miere crescuti in borcan

Eu mai am puțin și mă urc pe pereți, când sunt în București. Stau la bloc și am decis să rămânem cu copiii în oraș…

Noroc cu albinele că mă mai scot din starea asta… Ce norocoși suntem!

M-am gândit să îți scriu azi despre un  produs mai puțin obișnuit pe care îl putem obține de la albine și care să-ți ofere un avantaj competitiv, în cazul în care te gandesti să și monetizezi mai eficient pasiunea ta.

Prețul mierii este unul foarte scăzut, nu numai la noi ci la nivel mondial.

Știai că prețul de vânzare al mierii în România este sub prețul de cost?

Adică te costă mai mult să produci o miere decât o vinzi. Sau invers, nu câștigi pe cât investești.

Cu alte cuvinte ești pe minus, dacă te încadrezi în medie, desigur.

În acest moment criza covid ne afectează deja toată economia.

Unii din pionii principali pe care ne vom sprijini pentru ieșirea din criză va fi producerea de hrană.

Dar presiunea va fi atât de mare, încât se va deturna atenția de la calitate către cantitate.
De fapt nici până acum nu a fost altfel.

Dar nu toată lumea va fi așa. Vor exista în continuare oameni care vor fi atenți la ce hrană consumă, atât ei cât mai ales copii lor.

Azi vreau să-ți dezvălui o metodă prin care poți să te poziționezi în mintea clienților tăi ca un apicultor cu produse premium.

Vreau sa iti arăt metoda prin care poți produce miere în fagure, direct în borcan.

Cea mai curată, cea mai igienică procedură, prin care se asigură un contact uman 0 cu produsul.

Deși nu este inventată de mine acum, nu pot spune că îmi aparține, este o tehnică puțin utilizată în țara noastră, chiar dacă nu este foarte greu de pus în practică.

Este mai mult migăloasă, decât complicată.

Faptul că poți consuma și comercializa un produs în care nu există nimic altceva decât ceara produsă de albine și care nu a fost atins de mâna omului, face însă să merite efortul și atenția necesare.

Încă din sezonul 2014, am început să practic această tehnică prin care reușesc să obțin un produs premium adresat copiilor, familiei și oamenilor foarte apropiați, sau partenerilor mei de afaceri cu care am legături mai strânse.

Cel mai dificil a fost să reușesc să mai salvez câteva borcane de copii mei, care dau gata un borcan cât ai bate din palme 😃

Nu este un produs prea ușor de obținut în condițiile pe care le am eu la dispoziție și de aceea cantitățile sunt limitate.

Am încercat prima dată în vara lui 2013, dar această primă încercare s-a soldat cu un eșec, pentru ca nu am avut un cules suficient de puternic.

În vara respectivă am acumulat însă ceva foarte important. Am prins experiența de care m-am folosit anul viitor și de data asta am avut succes.

Am urmat modelul încerci – eșuezi – încerci… – reușești.

Hai să-ți spun, așadar, cum fac eu faguri cu miere direct în borcanul de sticlă

În primul rand trebuie să avem un cules puternic în perioada în care vrem sa facem acest lucru și familii de albine puternice și bune culegătoare de nectar.

Apoi trebuie să avem un podișor potrivit.

Pregatirea podisorului

Pe suprafața unui podișor normal, am realizat găuri de acces de dimensiuni puțin mai mici decât gura borcanului. În funcție de borcane vor încăpea mai multe sau mai puține.

Eu am ales borcane mici de 250 de grame, hexagonale.

Am mai testat și altele, dar majoritatea sunt așa.

Am pozele făcute din faza de test, găurile sunt decupate rudimentar. Între timp putem face găurile mai ușor cu o freză pentru lemn.

Pentru un contact mai bun cu podișorul am ceruit cu ceară de calitate, din căpăcele, gura borcanelor igienizate în prealabil, la partea de contact cu lemnul.

Ceruirea buzei borcanului

Mă asigur astfel ca borcanul adera foarte bine la suprafața lemnului și că, un eventual șoc, aplicat stupului nu face ca albinele sa treacă accidental în cat.

Nu s-a întâmplat niciodată, poate că e o măsură exagerată, dar eu m-am obișnuit așa.
Pentru ca albinele să crească faguri au nevoie de un început.

Au nevoie de o porțiune de ceară de la care sa înceapă construcția complexă a fagurelui.

Picaturi de ceara, pentru startare

Ideal ar fi o bucățică de fagure, dar deși mai folosesc și această tehnică uneori, am constatat că cel mai simplu este sa picuri pe fundul borcanului câteva picături de ceară.

Prin această metodă mă asigur că nu folosesc absolut nicio bucățică de fagure artificial care conține și alte adausuri pe lângă ceara naturala de albine.

Aceste picături de ceară vor fi fundația de la care albinele vor porni creșterea fagurelui, pe care ulterior îl vor umple cu mierea crudă.

Borcanele astfel pregătite sunt plasate deasupra cuibului și date la crescut.

Trebuie să ai un model de stup potrivit, care sa permită spațiul necesar între podișor și capac.

Eu am folosit în exemplu un model de stup unguresc la care am și niște gulere înălțătoare care îmi permit introducerea borcanelor.

model de stup folosit

a alte modele, folosești un cat intermediar. Adică borcanele vor veni deasupra podisorului special, apoi catul de jumătate și apoi capacul.

Sau ce alte soluții găsești tu la îndemână.

Am încredere că vei reuși să găsești o soluție.

Apoi, este necesar să facem acest lucru într-o perioadă în care avem un cules abundent. Culesul de la salcâm este ideal.

Fagurii sunt luați relativ repede în creștere, însă în 2014 țin minte că nu am avut un cules atât de bun, le-am pus și puțin mai tarziu, către finalul culesului.

Am rezolvat asta prin stimulare continuă a culesului, imediat după încetarea culesului la salcam, prin metoda borcanului cu miere.

Practic, 1 borcan cu miere de salcam cu capacul găurit va asigura mierea necesara umplerii borcanelor cu faguri.

A propos, știi metoda de stimulare cu borcanul? Dacă ai nevoie da-mi un reply și îți mai dau amănunte despre aceasta.

Acest procedeu simplu mi-a permis ca borcanele sa fie umplute cu faguri crescuți și plini cu miere.

Odată ce albinele au o fundație de la care să pornească creșterea limbilor de fagurași și apoi a fagurilor pe care să-i umple cu miere, pornesc harnice la treaba.

Observați în poză cum sunt strânse ciorchine, una peste alta și au pornit la construit.

asezarea borcanelor

În funcție de cules sau de ajutorul pe care li-l dăm, albinele vor termina seriile de borcane unul după altul.

Când făgurașul are toate celulele pline cu miere maturata și apoi sunt căpăcite, luăm borcanul și punem altul în locul lui.

Și tot așa, atâta timp cât ne permite culesul, sau timpul pe care-l avem noi la dispoziție.

Asa arată un borcan cu fagurele crescut în totalitate și plin cu miere. După ce am scos albinele am pus capacele la borcane și sunt date la păstrare.

Fagure construit

Odată ajunse în cămară, cele care nu au fost deja consumate în stupină, borcanele pot fi umplute cu diferite tipuri de miere, în funcție de gustul dorit și de cum vrem să arate la culoare.

La mine mărturisesc că nu au reușit să stea prea mult timp, au fost deliciul copiilor și al prietenilor sau partenerilor mei.

Cel mai bine se simte aroma de miere proaspătă, abia ieșită din celulă, dacă se consumă fără ca în prealabil să se completeze cu miere, așa cum preferă de exemplu copiii mei.

Fagure pregatit pentru consum

Pentru daruri însă, fiind necesar și un aspect mai plăcut, fiecare borcan se umple miere lichida.

Te poți juca în acest caz cu aromele, creând amestecuri pe placul tau.
Este unul din cele mai de preț produse pe care le fac albinele mele.

Nu am vândut niciodată acest produs, pentru că nu am reușit să produc suficient încât să îndestulez categoria consumatorilor de care ți-am vorbit mai sus.

Este un produs neprețuit și dacă te gândești să faci prin aceasta metoda un produs destinat vânzării, fă-l cu respect pentru tine și albine.

Respectă munca ta dar și munca albinelor tale și pune-i un preț potrivit 🐝 .

După părerea mea, valoarea în bani a unui asemenea produs ar fi undeva între 200-250 lei, cu un ambalaj premium și oferit pe un canal de vânzare potrivit.

Și desigur, cu povestea potrivită.

Mierea cu care completezi borcanul poate fi tot miere de salcâm, o miere de oțetar, de castan, mentă sau o miere de mană, mieri premium care să susțină valoarea pe care i-o pui.

Nu-ți fie nicio jenă să oferi un produs al tău la valoarea unui borcan de miere de import, de manuka de exemplu, care nu se ridică nici pe departe la valoarea mierii produsă în țara noastră, dacă este produs cu drag și respect fata de oameni și albinele tale.

Avem o imensă nevoie să ne promovăm produsele și îmi permit să sper că la un moment dat, de ce nu împreună, să putem face asta la un nivel foarte ridicat.

Dacă te-am ațâțat puțin, apucă-te și pregateste-ti toate lucrurile de care ți-am zis că ai nevoie.

Fă anul acesta un test și apoi de la anul viitor pornește cu încredere.

Desigur, m-aș bucura foarte tare să-mi scrii părerea ta, și de ce nu, ideile care le-ai putea avea, pentru a îmbunătăți metoda.