La mulți ani! Plus câteva lucruri despre hrănirea albinelor.

Îți doresc să ai un 2021 fantastic

Scriu azi un mesaj scurt pentru că de pe la sfârșitul anului trecut, sunt asaltat de întrebări despre turte și dacă e ok să începem să le punem acum la albine. Cred că încă de pe la început de decembrie…

Eu vreau să îți spun atât… Singurul motiv pentru care pana acum ar fi trebuit să să pui o turtă energetică la albinele tale, este că ai neglijat să le asiguri cât de cât resursele de hrană și crezi că vor avea probleme.

Doar în acest caz, poți să intervii cu o hrănire de siguranță și să le pui o pungă cu miere cistalizată deasupra ramelor sau o porție de turtă energetică din comerț, în cazul în care nu ai miere din stupina proprie.

Sincer, în acest caz, nu mai contează momentul, trebuie să intervii urgent pentru că discutăm de o hrănire de necesitate.

Știu că presiunea este mare, pe facebook și youtube deja foarte mulți au trecut la aplicarea acestor turte. Alții nu au întrerupt deloc, sfaturi câte și mai câte, publicitatea comercianților este tot mai agresivă, însă crede-mă, nu ai de ce să te lași păcălit.

În lunile de iarnă/inactivitate, până când începe creșterea de puiet, o familie de albine consumă în medie 200-300 de grame de miere din rezerve. Presupunând că ultima dată le-ai verificat în actombrie – deși și în noiembrie am putut să umblăm la ele, înseamnă că de la ultima verificare au consumat până în acest moment sub un kilogram de miere.

Eșți chiar atât de speriat că nu le-ai lăsat măcar câteva kilograme de miere?

Foto: Arhiva personala | Pungi cu miere poliflora cristalizata, hranire energetica

Eu, pentru zona în care am albinele, sud-vestul județului Dâmbovița, pun câte o pungă cu miere la jumătatea lunii ianuarie.

De cele mai multe ori, mierea din aceste pungi rămâne nebăgată în seama până pe la începutul lunii februarie când albinele o iau într-adevăr în primire și începe consumul, chiar dacă au resurse suficiente.

Apoi, în una două săptămâni este consumată și mai revin cu o a doua pungă de miere cristalizată însoțită de dată asta de o pungă de miere cu polen.

Foto: Arhiva personala | Hranire proteica

În comerț poți găși diferite turte energetice și proteice, însă pentru mine este important să nu bag altceva în stup, decât produs apicol propriu.

Mierea produsă de mine este destinată exclusiv consumului familial, al prietenilor mei și al clienților care însă, și ei, într-o majoritate covârșitoare mi-au devenit prieteni.

Când vând miere, că vând desigur, o vând cu această garanție. Nimic din afară stupului nu poate ajunge nici măcar accidental în miere. Mă uit în ochii prietenilor mei și le garantez acest lucru.

Spre nenorocul meu, sunt un om foarte sincer și nu știu să mint. De fapt, glumesc. Să poți să fii sincer cu ține și cu ceilalți este un mare noroc, nu un nenoroc.

Când am început cu apicultura stimulăm și hrăneam și eu cu ce auzeam de pe la apicultori că e bine. Mă chinuiam ca un fraier să invertesc sirop de zahăr pentru stimulare și mă chinuiam cu tot felul de rețete pentru turtele proteice…

“Nu hrăni albinele cu miere”, “nu da la albine polen, că le umpli de boli”… Erau cuvinte la ordinea zilei și încă sunt, ba chiar mai puternic rostite acum. Le vei auzi și tu la rândul tău, sunt convins că si tu vei cădea în capcana asta, dar la fel de sigur sunt că în momentul în care vei înțelege mai bine – și e nevoie de timp, îți vei alege calea ta.

Cum spuneam, făceam stimulări cu sirop de zahăr, cu mare atenție și cu siguranță nu ajungeau în miere însă aveam o problema…

Când am început să vând din surplus și apoi din ce în ce mai mult, întrebarea era dacă hrănesc albinele cu zahăr. Indiferent cât aș fi încercat să explic – și am încercat desigur – oamenii nu înțeleg fenomenul…

Și mi-a devenit mai simplu și mai onest să nu mai bag nimic din afară.

Dar am pornit în altă direcție, observ că m-am lăsat dus de val și deși am promis un mesaj scurt, mă lungest foarte mult.

Promit să revin cu un alt mesaj legat de stimulări și completări fără adausuri din afară stupului.

Dacă îmi citeșți mesajele sunt convins că acest lucru poate fi important pentru ține. Ori pentru că și tu eșți de aceeași părere, ori pentru că nu ești încă la un nivel atât de avansat încât să îți pui problema unei producții foarte mari, pe care nu o poți avea, desigur, în aceste condiții.

Deci, fac o scurtă recapitulare cu promisiunea că revin.

Pentru zona mea, în condiițiile în care culesul meu principal este la salcâm și nu îmi doresc că până atunci să am probleme cu roirea, deci nu doresc o stimulare timpurie, eu fac așa:

Stimulare cu miere polifloră cristalizată, la pungi puse pe rame, hrănire energetică
– Stimulare cu miere polifloră cristalizată în amestec cu polen poliflor, la pungi puse pe rame, hrănire proteică

–          15 ianuarie , prima hrănire energetică
–          31 ianuarie, a două hrănire energetică
–          15 februarie, a treia hrănire energetică plus prima hrănire proteică

Când temperatura crește, continui cu rame cu miere după diafragmă iar când albinele aduc polen abundant din afară elimin turtele proteice rămase neconsumate pentru a evita riscul deprecierii lor in stup.

Plus, când vremea e caldă și sunt în stupină, folosesc mult hrănirea cu polen în exterior.

Dacă ți se pare și ție ok, îți recomand să faci la fel, măcar să încerci, dacă nu… eu alt sfat, în care să și cred, nu îți pot da.

Când îți vei pune problema creșterii susținute a producției și necesitatea unor familii puternice cât mai devreme, discutam și despre asta, până  atunci să nu ne grăbim.

Ți-a scris cu drag, Marian Stoica|Apicultor Pasionat, primul mesaj dintr-un 2021 pe care ți-l doresc fabulos și m-aș bucura nespus sa imi dai un reply la acest mesaj, cu cateva cuvinte despre tine.

Chiar aș vrea sa aflu cum esti, cum a fost 2020 pentru tine și ce asteptări ai de la 2021.

Îți garantez că citesc personal fiecare mesaj.

Cu drag!

Un răspuns la „La mulți ani! Plus câteva lucruri despre hrănirea albinelor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *